Meten is weten ... wat als je écht resultaat haalt met je social media?

De impact van social media op het bedrijfsleven is groot, zelfs nog groter door de Corona crisis. Want alle merken willen online sterk staan “in geval dat.” Het actieve gebruik van social media biedt kansen voor merken om meer interactie te hebben met klanten, hen in de diepte te leren kennen of nieuwe doelgroepen te bereiken. Toch zoeken merken in veel gevallen nog steeds naar de juiste manier om social media waardevol in te zetten. Maar wat betekent waardevol? We kunnen het niet genoeg benadrukken dat je jouw aanwezigheid op social media continu moet meten en optimaliseren om resultaat te halen. Hoe je dat doet? In 4 eenvoudige stappen.


Meten, huh waarom?


Wat levert het nu eigenlijk op?’ Vroeg of laat krijgt iedereen die zich bezighoudt met content marketing deze vraag voorgelegd. Hoe kun je deze vraag overtuigend beantwoorden? Start met het structureel meten van de content op al je online platformen. Extra voordeel: dit meten levert ook extra inzicht op over de informatiebehoefte van je doelgroep waardoor je nog meer voor hen kunt betekenen.

Ok, en dan nu waarom?


Heel simpel: we meten om meer inzicht te krijgen in wat we doen. Zijn we slim bezig en heel belangrijk: zijn die euro’s die je besteedt aan content het ook echt waard? En is er dus sprake van een aantrekkelijke Return on Investment (ROI)? Wat draagt online content – van blogposts, whitepapers, video’s tot productbeschrijvingen - eigenlijk bij aan de hogere business doelstellingen?

Een andere belangrijke reden is nog meer inzicht krijgen in je doelgroep. Lezen bezoekers van je website(s) vooral artikelen of kijken zij vaker video’s? Welke redactionele vorm en insteek werkt nu het beste? En welke onderwerpen scoren nu vooral?

Hoe dit alles voor elkaar te krijgen? Hieronder staan 4 stappen die je helpen bij het effectief meten van je online content marketingactiviteiten.Step by Step.STAP 1: Bepaal je hoofddoelstellingen


Het is belangrijk om eerst de hoofddoelstellingen te achterhalen of te bepalen. Dit zijn de hogere doelen die de organisatie wil realiseren, denk aan: nieuwe markten aanboren, het verbeteren van het bedrijfsimago of het vergroten van de merkbekendheid. Een andere veelvoorkomende hoofddoelstelling is meer omzet genereren door nieuwe klanten binnen te halen.

STAP 2: formuleer je KPI’s

Aan de hand van de hoofddoelstellingen formuleer je vervolgens specifieke KPI’s voor je online kanaal. Dit zijn indicatoren waarmee je een subdoelstelling kunt kwantificeren en dus meten. Stel: je hoofddoelstelling is meer omzet realiseren, dan is een logische subdoelstelling het binnenhalen van meer leads of het verhogen van directe online verkoop. Volgens het Canadese internet marketingbureau TechWyse zijn KPI’s echter in 3 hoofdcategorieën uit te splitsen:

Content Consumption Metrics gaan primair over het bezoek en gedrag van gebruikers op je online platformen, denk aan aantal unieke bezoekers, de tijd die zij op een bepaalde pagina blijven, de online journey die zij maken en bounce rates. Kortom: basic Google Analytics gegevens.

Social Love Metrics geven inzicht in de sociale interactie met je doelgroep. Op welke content reageert de doelgroep, wat zeggen ze leuk te vinden, hoe vaak wordt de content gedeeld op social media? En verwijzen andere websites ook naar jouw content (de zogeheten inbound links)?

Content Conversion Metrics omvatten alle momenten en ‘plekken’ waar conversies plaatsvinden. Dus: aantal nieuwe e-mail nieuwsbrief abonnees, downloads van kennisdocumenten of aangemelde leads. Voor webwinkels is een aankoop natuurlijk de meest directe conversie die je kunt meten.

STAP 3: De content strategie


Stap drie om je content marketinginspanningen effectief te meten is het bepalen hoe die doelstellingen bereikt moeten worden. Met welke content, op welk moment? Wat is de thematiek die aansprekend is voor je doelgroep? Met wat soort redactionele aanpak wil je je verhaal gaan vertellen? En doe je dat met inspirerende video’s of juist in tekst op een thematische weblog? Ofwel: wat is je contentstrategie?

STAP 4: Monitoring tools

De laatste stap voor effectief meten is het inrichten van tools die je helpen KPI’s (automatisch) inzichtelijk te maken. En daarvan zijn er vele. Het bekendste voorbeeld van zo’n tool is natuurlijk Google Analytics, die alle online resultaten in kaart brengt over en van je websites. Maar ook op Facebook kun je eenvoudig statistieken inzien over het gedrag van je bezoekers. Daarnaast is het meten van het sentiment rondom je merk een must. Want een reputatie kan door social media binnen no time aan diggelen zijn als je niet adequaat reageert op negatief sentiment. Hiervoor heb je ook vele tools op de markt, bijvoorbeeld Coosto, Finchline of BuzzCapture.


Maar... aan cijfers alleen heeft niemand iets. De resultaten moeten ook goed geanalyseerd en geïnterpreteerd worden. Daarvoor zijn overzichtelijke rapportages nodig die alle cijfers terugbrengen tot de kern: het effect op de geformuleerde hoofddoelstelling.

Hoe wij dit aanpakken?


Bij opstart monitort INTO THE DEEP CONTENT of je content de gestelde doelen haalt, maar na ongeveer 2 maanden is het toch echt tijd om te checken wat het doet met de prestaties van je website/webshop of social kanalen. In stap 2 kwamen niet alleen de KPI’s voor de content aan bod, maar je hebt ook keiharde doelen gesteld. Hetzij conversiegroei, meer traffic op je webshop, meer leads etc. Je wilt natuurlijk weten of je jouw doel hebt behaald en hoe het komt dat je dit hebt behaald (of juist niet hebt behaald). Onze experts weten dankzij de nulmeting precies de krachten en pijnpunten aan te wijzen en kunnen je haarfijn vertellen of de resultaten te danken (of misschien te wijten) zijn aan de content, aan de strategie of dat er andere factoren een rol spelen. Meten is weten en dankzij de meting kunnen we je precies vertellen waar je jouw content nog kan verbeteren en waar je moet bijsturen om nog betere resultaten te behalen!

Je mag dus van ons 2 maandelijks een heldere rapportage verwachten waarin we haarfijn jouw gepresteerde content in de diepte screenen. Wat ging goed en waar liggen verbeterpunten? We stellen nieuwe doelen voor een eventuele tweede cyclus en gaan weer aan de slag.


Resultaat? Een waterdichte contentstrategie waarmee je gestructureerd inhoudelijk goede content schrijft, die relevant is voor je bezoekers, hoog scoort in zoekmachines en ook nog eens zorgt voor een hogere omzet!

Hoe meet jij de social media resultaten van je merk?


Heb je geen idee hoe je de content resultaten van jouw brand moet meten? Of wil je weten wat onze aanpak voor jouw content resultaten kan betekenen? Je bent altijd welkom voor een vrijblijvende kennismaking waarin we je alles vertellen over ons stappenplan en de achterliggende visie, uiteraard onder het genot van een heerlijke kop koffie.

More content? Lees ook de blog : "Een partner voor je social media met dat net ietsje meer?"19 keer bekeken0 reacties